Urządzamy kuchnię dla zapracowanych

Szybkie tempo życia, praca po godzinach, notoryczny brak czasu  – to znamienne cechy osób zapracowanych. Urządzenie dla nich wygodnego i w pełni funkcjonalnego lokum nie jest rzeczą prostą, gdyż trzeba pamiętać o tym, aby wszelkie meble, sprzęty oraz urządzenia były proste, szybkie i wygodne w obsłudze. Nie chcemy przecież narazić ich właściciela na jakąkolwiek „stratę czasu”, którego ma tak mało na co dzień. Dziś podpowiemy, jak urządzić funkcjonalną kuchnię dla osoby zapracowanej.

Po pierwsze: tylko niezbędne minimum

Przede wszystkim należy pamiętać o tym, aby kuchnia była wyposażona tylko w takie  meble i sprzęty, które rzeczywiście mogą być przydatne właścicielowi mieszkania. Ważne, aby ułatwiały one oraz przyspieszały wykonanie kuchennych czynności, jak przygotowywanie posiłków czy sprzątanie kuchni. Jak nietrudno się domyślić, osoba zapracowana raczej stawia na proste dania, nie wymagające spędzania zbyt dużej ilości czasu na ich przyrządzanie. Często więc będą to dania zamawiane na wynos lub gotowe posiłki, które wystarczy podgrzać.

Kuchnia powinna być zatem wyposażona w:

  • mikrofalówkę,
  • płytę kuchenną z piekarnikiem,
  • lodówko-zamrażarkę,
  • ekspres do kawy
  • zmywarkę.

Nie ma więc sensu zajmować w kuchni miejsca na sokowirówkę, robot kuchenny czy inne tego typu kuchenne przybory, gdyż prawdopodobnie nie będą one w ogóle używane, a przy tym będą wymagały odkurzania tak jak wszystkie inne sprzęty.

Po drugie: ergonomia

Zadbajmy o to, aby kuchnia była jak najbardziej ergonomiczna. Odpowiednie ułożenie mebli i sprzętów zagwarantuje wygodę w ich użytkowaniu, a przy tym skróci czas wykonywania poszczególnych prac.

Zastosujmy zasadę trójkąta roboczego, która polega na tym, iż trzy główne elementy wyposażenia kuchni: lodówka, kuchenka, zlewozmywak, ustawione są taki sposób, aby tworzyły wierzchołki trójkąta oddalonych od siebie mniej więcej w następujących odległościach:

– ok. 120-210 cm pomiędzy  zlewozmywakiem a lodówką oraz między zlewozmywakiem a kuchenką,

– ok. 120-270 cm pomiędzy kuchenką a lodówką.

Warto również pamiętać o odpowiednim oświetleniu. Oprócz górnego, rozproszonego, dobrze jest umieścić światła punktowe nad głównymi obszarami roboczymi: nad blatem, kuchenką, zlewozmywakiem.

Po trzecie: meble

Meble w kuchni dla osób zapracowanych powinny być dobrane w taki sposób, aby pomieściły wszelkie niezbędne przedmioty kuchenne.  Oprócz wiszących i stojących szafek na naczynia, warto również pomyśleć o regale na kółkach, który w  prosty sposób można przemieszczać. Można w nim trzymać drobne przybory kuchenne, przyprawy i inne dodatki.

Doskonałym pomysłem będzie również stworzenie kącika z blatem i krzesłem, które może służyć do pracy, na przykład podczas oczekiwania na podgrzanie posiłku. Nad takim blatem możemy umieścić światło punktowe, a na ścianie koniecznie gniazdko, do którego można będzie podłączyć zasilanie laptopa czy ładowarkę do telefonu.  Zarówno blat, jak i krzesło mogą być składane, co z pewnością będzie atutem w przypadku małej powierzchni kuchni.

Warto zdecydować się na skorzystanie z usług firm projektujących meble kuchenne na wymiar, (http://www.meble-flaming.pl/) dzięki czemu będziemy mieć pewność, iż nasza kuchnia będzie idealnie dopasowana do potrzeb osoby z syndromem permanentnego braku czasu 🙂